Restauracja

Browar Mariacki to Restauracja z klimatyczną antresolą oraz dodatkowym punktem Bar&Cafe. Miejsce kusi zapachem chmielu, świeżo parzonej kawy, smakiem domowych ciast oraz wyjątkowych potraw przygotowywanych pod bacznym okiem naszego Szefa Kuchni – Krzysztofa Harrisona. Zaskakuje on intrygującym ujęciem tego co tradycyjne. Pobudza wyobraźnię poprzez smak dań i sposób ich podania. Nęci kubki smakowe od progu aromatami kompozycji przypraw jego autorstwa, które wpasowują się w charakter miejsca. Miłośnicy fine dining na pewno docenią naszą kulturę restauracyjną.

Browar Mariacki

Tradycja warzenia Piwa Mariackiego odradza się w najlepszym stylu w odnowionych wnętrzach. Połączyliśmy tradycyjną recepturę warzenia niepasteryzowanego, niefiltrowanego i naturalnego piwa z nowoczesnym designem wnętrz. Dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki warzenia piwa na miejscu dostępny jest nasz piwowar, który chętnie dzieli się swoimi sekretami.

Szef Kuchni

Krzysztof Harrison to nasz szef kuchni. Fachu uczył się pracując w restauracjach i hotelach w Wielkiej Brytanii – m.in. w Radisson SAS Hotel**** , Somerville Hotel****, Greenhills Country Hotel**** . Tytuł profesjonalnego Kucharza zdobył w Akademii Kurta Schellera natomiast wiedzę z zakresu kuchni molekularnej posiadł dzięki ukończeniu kursu u samego Jeana Bosa.

ŚNIADANIA

Zasiądź z nami do stołu…

Restauracja Browar Mariacki to dobry smak, naturalność i autentyczność. Dzień rozpoczynamy pożywnym, zdrowym śniadaniem. Pyszna kawa, świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw wprowadzają Gości w dobry nastrój na resztę dnia.

Śniadania serwujemy:

Poniedziałek – piątek: 6:30-10:00

Weekendy i święta: 7:00 – 11:00

Wczesne śniadanie ekspresowe na wynos – po wcześniejszej informacji

MENU A’LA CARTE

Między niebem a … smakiem

W karcie menu znajdują się powszechnie znane dania, do których dodajemy nutkę naszych inspiracji oraz autorskie dania Szefa Kuchni. W kompozycjach smakowych wyczujecie Państwo wspomnienia z dalekich podróży i aromaty domowej kuchni. Dania przygotowujemy ze świeżych i naturalnych składników od naszych lokalnych dostawców. Niewątpliwą atrakcją są dania, których składnikiem jest nasze piwo.

Pragniemy zarazić naszych Gości pasją do jedzenia. Szef Kuchni zaskakuje intrygującym ujęciem tego co tradycyjne. Pobudza wyobraźnię poprzez smak dań i sposób ich podania. Nęci kubki smakowe od progu aromatami kompozycji przypraw jego autorstwa, które wpasowują się w charakter miejsca. Miłośnicy fine dining na pewno docenią naszą kulturę restauracyjną.

Wydarzenia

Dopełnieniem działalności restauracji jest organizacja bankietów, przyjęć okolicznościowych czy wszelakich spotkań towarzyskich. Nasi goście mogą liczyć na profesjonalną i zawsze pomocną obsługę Event Managerów od etapu przygotowań aż po realizację. Służymy naszą wiedzą i radą jednocześnie uwzględniając Państwa preferencje. Koordynację zapewni Kierownik Restauracji a Szef Kuchni skomponuje indywidualne menu. Niewątpliwą atrakcję stanowi też możliwość degustacji piw warzonych w naszym browarze.

W naszej restauracji możemy zorganizować zasiadane bankiety i przyjęcia okolicznościowe dla łącznej liczby 120 osób.

Oferujemy możliwość rezerwacji stolików jak i całego lokalu na wyłączność.

Browar Mariacki

Ponad 100-letnia tradycja warzenia Piwa Mariackiego odradza się w najlepszym stylu w odnowionych wnętrzach. Połączyliśmy tradycyjną recepturę warzenia niepasteryzowanego, niefiltrowanego i naturalnego piwa z nowoczesnym designem wnętrz. Dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki warzenia piwa na miejscu dostępny jest nasz piwowar, który chętnie dzieli się swoimi sekretami.

Piwo Pils Katowice

Pils 12,5°

W naszym Pilsie słód jęczmienny konfrontujemy ze szlachetnymi odmianami chmielu z Polski i Czech. W tym stylu balans to klucz do sukcesu. Złożona słodowość kontra mocna goryczka i kwiatowe aromaty chmielu.

piwo-india-pale

India Pale Ale 16°

Solidna słodowa konstrukcja, utrzymuje na sobie bogactwo goryczki, smaków i aromatów pochodzących z amerykańskich chmieli. W tym piwie odnajdziesz nuty cytrusów, żywicy, kwiatów i owoców tropikalnych.

piwo-przeniczne

Pszeniczne 12,5°

Piwo pszeniczne w klasycznym bawarskim wydaniu. Tak proste, a jakże złożone. Specjalny szczep drożdży nadaje mu nuty goździkowo-bananowe dające kontrę pszenicznej pełności. Mętne, lekkie, orzeźwiające.

Informacje dla klientów

Godziny otwarcia:

Niedziela – Środa: 6:30 – 22:00 ● Czwartek – Sobota: 7:00 – 24:00

W naszej restauracji spróbujesz wyjątkowych dań, przygotowanych według unikalnej receptury naszego szefa kuchni – Krzysztofa Harrisona. Nasza restauracja jest dostępna dla wszystkich klientów oraz gości hotelu. Zamówione dania mogą być dostarczone również do pokojów. W naszej prywatnej warzelni powstaje doskonałe piwo i jest dostępne w trzech różnych gatunkach. Warto spróbować każdego z nich!